Filtyper til tryk

Hos JustPrint.dk koncerterer vi os om at levere tryksager i aller højeste kvalitet til Danmarks billigste priser. Det eneste du skal sørge for er at levere layout i en trykklar PDF. Bemærk at JustPrint.dk altid gennemgår dine trykfiler i forbindelse med din ordre.

4 gode råd inden du sender din PDF

 • Tjek at farveprofilen er CMYK og ikke RGB
 • Husk at tillægge ekstra plads til beskæring (3mm bleed)
 • Fonte inkluderes i filen eller outlines.
 • Dokumentet er i 300 ppi

Sådan sætter du dit dokument korrekt op

Beskæring

Din tryksag skal laves med 3mm bleed (skærekant). Det vil sige at man øger tryksagen med 3mm skærekant på hver side, som efterfølgende bliver skåret væk. Dette gøres for at undgå at der efterlades hvide kanter på tryksagen, som ellers kan opstå, hvis baggrundsfarve eller billede kun lige akkurat går til kant. Husk derfor, at det er vigtigt at elementerne kommer helt ud i bleeden.

Trykklar fil

Som nævnt ovenfor beskæres tryksagerne altid, det er derfor også nødvendigt at tillægge en sikkerhedsmargen på 3mm fra kanten til f.eks. logoer, tekst og andet vigtig grafik, som ikke må forsvinde i det endelige format. Derfor placeres betydningsfulde altid elementer indenfor sikkerhedsmargenen, således, at man undgår tab ved beskæringen.

Endelig produkt efter beskæring

Filtyper til tryk

 • Bemært at JustPrint.dk foretrækker at modtage trykklare filer som PDF 1.3.
 • Tiff/Jpeg kan også bruges og er især anvendeligt når der ikke er tekst på.
 • InDesign og Illustratorfiler bør altid eksporteres til PDF. Photoshopfiler bør altid eksporteres til højtopløselig JPG.

Word, Excel, PowerPoint, Publisher og lign programmer er ikke egnede til design af tryksager – her kan billederne godt ændre farve, ligesom der er chance for, at billederne fremstår pixelerede. Ydermere kan skrifttyper ændre sig. Vi påtager os derfor intet ansvar ved trykfiler lavet i disse programmer.

Farver – tips og tricks

Tryksager laves i CMYK. Derfor skal dit dokument også afleveres i CMYK og ikke RGB.

Bemærk at det derfor er nødvendigt at konvertere alle elementer i dit dokument, herunder fotografier, tegninger, bogstaver, baggrundsfarver o. lign. til CMYK. Undlader du dette, er der stor risiko for, at dine farver bliver ukorrekte.

Langt de fleste hjemmeprintere er ikke kalibreret til CMYK farveprofilen. Derfor kan du ikke forvente, at dit print har de samme farver, som ved tryk. Ønsker du en farveprøve, kan denne bestilles.

Farvemætningen må højst være 280 %. Dvs. at det samlede mængde Cyan, Magenta, Yellow og Keycolor (sort) max må bestå af f.eks. 80C, 100M, 100Y, 0K.

Sorte elementer kan med fordel laves af 60C, 40M, 40Y, 100K. Dog gælder dette ikke ved tyndt tekst og streger, da der er risiko for mispasning. Her skal sort i stedet defineres som 0C, 0M, 0Y, 100K

Vi leverer også tryksager med Pantone, som er special-farver, oftest sølv og guld eller logo farver. Bemærk at Pantone kan kun trykkes ved offset.

Korrekt opløsning (ppi)

Som udgangspunkt skal trykfiler ligge i 300 ppi. Det gøres for at undgå et pixeleret trykresultat. Din skærm kan ikke vise mere end 72 ppi og din fil kan derfor se trykklar ud, også selv om den måske ikke er det.

En lille tommelfingerregel når du kigger på din færdige pdf er at zoome 300 %. Fremstår din tryksag skarp og klar uden tydelige firkanter, så har du en fil i tilstrækkelig opløsning.

Nogle gange kan man godt nøjes med færre ppi. F.eks. kan man næsten ikke se forskel på 250 og 300 ppi, hvilket betyder, at man godt kan ”snyde” lidt og gøre sit billede lidt større, for en bedre effekt.

Skal billedet bruges til en plakat eller andet, der skal betragtes på afstand, kan man også godt tillade sig at bruge færre ppi.

Du kan evt. lave et prøveprint i 100 % på din egen printer, for at se om filen er i tilstrækkelig opløsning.

Du skal dog være opmærksom på, at almindelige printere, ikke printer så præcist som det tryk man opnår ved professionelt tryk. Egne testprint er derfor ikke 100 % pålidelige.

Eksportindstillinger

For at undgå flest mulige fejl, bør PDF’er eksporteres som følgende:

 • PDF 1.3.
 • ICC profil er som standard Fogra39. Dette kan dog godt ændre sig ved særlige tryksager som bøger, magasiner o.lign.
 • Fonte outlines eller embeddes.
 • Husk skæremærker og 3mm bleed.
 • Billeder børe være i 300 ppi.

Fil tjek

Vi tjekker altid filerne før vi sender dem i tryk. Derfor fanger vi også rigtig mange fejl for vores kunder. Vi gør det gratis, så du trygt kan sende dine filer af sted. Har du evt. spørgsmål til dine filer er du altid velkommen til at kontakte os.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Lær mere